Menu


Forside
Hvem er vi
Her bor vi
Information
Attester
Fast medicin
Henvisninger
Medicin
Svar på prøver
Udlandsrejser
Vaccination
Tidsbestilling
Lukkedage
E-Ydelser
Links
Kontakt

Håndkøbsmedicin kan købes uden recept på apoteket. Nogle typer medicin kan også købes i supermarkeder, kiosker og på nogle tankstationer. Håndkøbsmedicin kan have bivirkninger og være giftig i overdosis nøjagtigt som receptpligtig medicin. Al medicin skal tages med omhu.  I alle medicinpakninger er indlagt en seddel med information om medicinen. Læs den.

Receptpligtig medicin skal ordineres af en læge og kan herefter købes på apoteket. Recepten kan udskrives på papir eller kan sendes via EDB eller indtelefoneres til apoteket af lægen. En recept kan i nogle tilfælde udskrives, så den kan bruges flere gange. En recept holder i to år.

Medicin til børn skal håndteres med særlig omhu. Børn er ikke blot små voksne, men skal have medicin i doser udregnet specielt til dem. Nogle typer medicin må ikke gives til børn. Håndkøbsmedicin til børn under to år bør kun gives efter aftale med en læge.

Nogle typer medicin bør ikke gives til gravide eller ammende kvinder, da de kan være skadelige for fosteret / barnet. Spørg altid lægen, hvis du er gravid eller ammer. Spørg apoteket ved håndkøbsmedicin.

Sløvende medicin kan give problemer ved bilkørsel eller håndtering af maskiner. Derfor er denne slags medicin mærket med en rød advarselstrekant. Virkningen vil ofte forstærkes af alkohol.

Interaktioner betyder, at nogle typer medicin ikke fungerer sammen, således at der kan komme bivirkninger eller forgiftning. Informér derfor altid lægen om, hvilken medicin, du får i forvejen. Alternativ medicin og tilskudspræparater kan også have interaktioner.

Allergi over for medicin er sjælden, men findes. Hvis du har medicinallergi, så informér lægen og hav en seddel med informationen liggende ved dit sygesikringskort.

Afhængighed af medicin kan opstå ved visse præparater. Det gælder især visse typer nervetabletter, sovetabletter og stærke smertestillende præparater.  Derfor er vi påpasselige med udskrivning af denne type medicin. Medicinen kan være nødvendig og hensigtsmæssig, men ofte kun for en kortere periode eller ved sjælden brug.

Ophør med fast medicin bør ske efter aftale med lægen. Visse typer medicin skal aftrappes langsomt for at undgå aftrapningsbivirkninger.

Generisk substitution betyder, at apoteket udleverer det præparat, som er billigst af samme type medicin fra forskellige fabrikker. Salgsnavnene på den samme medicin kan være forskellige. Tabletterne kan også være af forskellig farve og form. Det kan virke forvirrende, men det er vigtigt at vide, at indholdsstoffet er det samme.

Links 
www.medicinmedfornuft.dk er en god hjemmeside med mange informationer om medicin og behandling. 
Den har flere nyttige links om medicin.

  Nyhavnslægerne | Lille Strandstræde 10, 1 | 1254 København K | Mogens Rune Christensen: 33 15 16 51